söndag 10 juni 2012

Amstaff, pitbull och american bully.


Hela rasnamnen är American staffordshire terrier och American pitbullterrier men jag väljer att skriva amstaff och pitbull för enkelhetens skull. Ibland används även förkortningen APBT på pitbull.

Amstaffen blev till.
SKK (Svenska kennelklubben)  har FCI (Fédération Cynologique Internationale) som moderorganisation. 1936 ville AKC (American kennel club) godkänna pitbullen som ras. Man tog då X antal UKC-registrerade pitbulls, skrev en rasstandard och skapade amstaffen. Att amstaffen härstammar direkt ur pitbullen är något många amstaffägare missar då beskrivningarna om ursprunget ofta är väldigt luddigt. Om man tittar långt bak i amstaffars stamtavlor kommer man hitta pitbulls.
Idag är det två skilda raser som har samma genetik men i övrigt inte har speciellt många likheter då amstaffen är en utställningsras och pitbullen avlas efter prestation.  Amstaffen är större och grövre medan pitbullen är liten och atletisk till uteseendet.

Två renrasiga amstaffs som exempel på hur rasen ska se ut.

 FI UCH SE UCH Basic Blue All Sparks, Sparky.                          Kaly Girl Diva Sting, Kaly.

(Tack Olga/Ruffwood för lån av bilder.) 

En renrasig amstaff ska ha en stamtavla från SKK.

En renrasig pitbull ska ha en stamtavla tex BFKC eller ADBA. Även UKC finns men de registrerar pitbull, amstaff och american bully som samma ras trots att fallet inte riktigt är så. I slutändan är det lättast att fråga en kunnig inom pitbull ifall hunden har blodslinjerna från rasen.

Renrasig pitbulltik. Denna tik väger 14 kg.


Rednose
Myterna kring rednose tycks vara oändliga. En rednose är inget annat än en hund med röd nos. Detta förekommer hos flera raser och är allt annat än unikt för pitbull.

Rednose pitbull är ingen ras. Bara för att en hund är rednose betyder det inte att den är pitbull, det är inte nosfärgen som gör rasen. Är det en pitbull ska du ha en stamtavla från ett godkänt register, allt annat är blandraser.

American bully
Bullyn är en ny ras som härstammar från UKC-registrerade pitbulls och AKC-registrerade amstaffs. Många gånger säljs dessa som pitbulls vilket i sanningens namn är en ren lögn. Grundaren till rasen, Dave Wilson, har erkänt att han blandat in andra raser och då bland annat amstaff. Om man tittar i en bullys stamtavla kan man många gånger hitta rena amstaffs men desto förra pitbulls (om ens någon).
Bullyn är ofta blå, enormt grov och stor. Inom rasen pitbull är färgen blå extremt ovanlig, den blå färgen kommer förmodligen från amstaffs.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar