måndag 28 november 2011

Varför är det så viktigt att inte stödja blandrasaveln av kamphundstyp?


Populariteten hos dessa raser har ökat explosionsartat, säkerligen i samband med medias hetsande om mördarhundar. En del vill ha en häftig hund, andra vill visa att de inte är monster, några vill ha hunden för dess faktiska egenskaper. Man vet sen tidigare att popularitet kan förstöra en ras ordentligt. Fel människor kommer alltid att dras mot det "farliga och förbjudna" tidigare decennier var det schäfer och rottweiler som fångade deras och medias intresse. Än idag arbetar seriösa hundmänniskor och uppfödare för att bygga upp dessa raser. Och nu är det kamphundarna som har drabbats.

Renrasaveln är hårt drabbad. Man avlar på hundar som inte har rätt mentalitet, som inte ser rätt ut enligt rasstandarden, som inte har gjort hälsotester eller som har rent ut sagt dåliga hälsoresultat. Därför är det extra viktigt att du som valpköpare ställer rätt krav och vet vad du söker själv.
Som ett brev på posten har även blandrasaveln exploderat. Blandraserna av dessa hundar besitter många gånger inte i närheten av den mentalitet de renrasiga hundarna har. Dels vet man ofta inte hur en renrasig hund ska vara, man kan inte bedöma bristerna i sin hund och de renrasiga hundar som faktiskt går i blandrasavel är sällan bra avelsmaterial. Stress är oerhört vanligt. Lika så allergier och demodex. Detta är något en hund lider väldigt mycket av. Det är kostsamt för dig som ägare och hundens livslängd påverkas. Du kan aldrig se på en hund om den är tillräckligt bra för att avla på.

Hur har det blivit så?
Snabba pengar och okunskap. Man har parat allt. Nära släktskap. Felaktig mentalitet. Sjuka hundar. Unga hundar. Nära släkt. Man blandar även in andra raser och detta behöver inte alltid synas på hunden. Faktum är att du aldrig kan se på en hund vilken ras den tillhör. 
Blandrasuppfödarna är bra på att prata.  De har förklaringar till varför stamtavlan inte finns. Man skyller på import, man skyller på att det finns en liten gnutta amstaff i den rena pitbullen. Allt är bara prat. Det går alltid att peka ut stam även om du inte har stamtavla. Du vet vilka föräldrar din hund har och vilka blodslinjer den kommer från om hunden är ren.

Oregistrerad renras
Det finns inget som heter oregistrerad renras. Ska du köpa en ras så ska stamtavla finnas, det finns inga ursäkter till att stamtavlan inte finns. Det finns däremot förklaringar till varför. Anledningarna kan vara många.
Oftast handlar det om att hunden helt enkelt inte är den ras man hävdar. I vissa fall har inte föräldradjuren uppfyllt de krav som krävs för registrering. Det spelar ingen roll om det ser ut som rasen, stamtavlan saknas av en anledning.

Varför är det så viktigt att inte blanda raser?
Hundar har en historia och en planerad avel mot ett ursprung. Med det kommer instinkter. En vallhund har en benägenhet att valla, ett behov av att få det tillfredsställt. En jakthund likaså fast genetemot den jaktsort de sysslar med.
Med hundkamp kommer väldigt speciella egenskaper. Du har den totala människoälskaren. En tålig hund som som är vek mot din vilja och gärna vill vara till lags. Det är därför många av oss köper dessa raser. Det finns även en sida där rasen kan ha svårt att umgås med andra hundar. Du bör vara oerhört medveten om vad du har i kopplet och faktiskt förstå hur detta kan påverka din hund. Om du sen tar dessa anlag gentemot slagsmål och blandar in tex vallning får du instinkter som korsar illa.

Att fostra en hund kommer du långt med men för att göra det bästa för både dig och din hund är det en fördel att förstå ursprunget och kunna ta hänsyn till detta. Stärka det som är bra och dämpa det som är mindre bra. Du kan aldrig fostra bort en instinkt som är innbäddad i generna, du kan däremot med kunskap kontrollera den.


Hur får man stopp på det hela?
Man slutar köpa valparna från oseriös avel. Man ställer krav på sin valps förutsättningar. Många vill rädda en valp från ett sämre hem. Vad som sker är att du hjälper uppfödaren att bli av med sina valpar för att sedan kunna ta en ny kull. Jag har sett många exempel på detta.

Varför är blandraser hårdast drabbade?
En blandras har inget lagligt skydd. Har man parat ett för ung hund är det omöjligt att bevisa. Säljs valparna för unga är de omöjligt att bevisa. Ingenting kan bevisas och när det inte går, då kan folk uttnyttja detta till max. Långt ifrån alla agerar ur ondo, okunskap är ett stort problem. Man anser att allergier inte är ärftliga och berättar inte att hunden lider av det för sina valpköpare.

Vi älskar våra hundar. Problemet är att kärlek inte räcker. En hund blir inte frisk av kärlek.  En blandras är inte mindre värd men den är värd det absolut bästa och det har man inte gett den. 

Tittar man runt på omplaceringssidor på fb, i hundstallen och på blocket ser man att omplaceringarna av hundar som är av kamphundstyp är överrepresenterade. Unga hundar som far runt i hem efter hem utan att få stabilitet. Det är aldrig fel att ta hand om en vuxen hund i behov. Däremot har vi en mättad marknad vilket i sin tur leder till att kvaliteten på hundarnas hem kompromissas med. I slutändan hamnar ännu fler hundar i omplaceringskarusellen. Varför fortsätter man para när situationen ser ut som den gör för dessa hundar?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar