måndag 28 november 2011

Hur vet man att en hund är frisk?


Det är en hel vetenskap för att faktiskt veta om en hund är avelsduglig. En hunds genetik sträcker sig längre än mor och far. Utöver dem bör man ta hänsyn till hälsan bakåt men även syskon runt omkring hundarna. 


Att en hund är snygg gör den inte avelsduglig. I hunden finns en hel värld av gener, sjukdomar och beteenden, man måste ta hänsyn till för att få fram en frisk och sund hund. 
Det räcker inte heller med att en hund är trevlig när du träffar den. En hunds mentalitet är komplex. Att möta en hund under några timmar ger inte en rättvis bild av en hund. Inte heller att möta den flera gånger. För att kunna avgöra en hunds mentalitet behöver man se hur den fungerar i olika situationer. Hur hanterar den nya miljöer? Klarar den av smällare?  Blir stressnivåerna för höga? Hur hanterar den stressen? Går den någonsin över i aggressivitet? Håller den kvar vid obehag?
Det finns tester för att avgöra hur en hund agerar. Mentalbeskrivning  (MH) finns för renrasiga hundar. Numer finns även BPH (Beteende- och personlighetsbeskrivning hund). Har en hund sats i avel, kräv att någon av dessa ska ha gjorts så du vet hur föräldrarna till din hund agerar. Ser testet bra ut ökar förutsättningarna för att din valp får en bra mentalitet.
Glöm inte att de flesta hundar ni läser om i bloggen är köpta som friska valpar med trevliga föräldrar.


Många tror att en veterinärbeskiktning räcker för att visas hundens friskhet. Det kan inte bli mer fel än så. En veterinärbesiktning talar om att hunden inte har några synliga fel eller synlig smärta. Den kan fortfarande vara väldigt trasig inombords, den kan fortfarande ha sjuka gener den för vidare. En veterinärbesiktning säger inte heller något om hundens temperament. De allra hundar passerar utan anmärkning en veterinärbesiktning. 


Köper du en renras kan du påverka. De flesta uppfödare är bra på att prata så du behöver ha kunskap själv. När du bestämt dig för ras finns en rasstandard. Där står det utöver hur hundens utseende ska vara även lite om ursprung och mentalitet. Utöver det bör man kolla upp rasens hälsostatus. Vad är det du behöver kolla upp själv för att få en frisk hund? Vilka rasbundna sjukdomar finns det i den ras du vill ha? Vad söker du i din hund? Man har rätt att ställa krav på sin uppfödare. Fråga  om målen med aveln. Vad vill de förbättra/förändra? Vad tycker man är dåligt i rasen respektive bra?
Vad gör den specifika uppfödaren i sin avel för att motverka det dåliga 


Hos SKKs hunddata kan du hitta en hel del information där registreras resultat som tex höft och armbågsröntgen.  Du kan se om hunden är utställd och läsa resultaten för att se om den är rastypisk. Även MH-testers resultat står där.  Se till att din valps föräldrar har bra resultat, väldigt många avlar på dåliga höfter eller oröntgade hundar. Har föräldrarna dåliga höfter riskerar man att hunden får somna in för tidigt pga smärta. Har föräldrarna oröntgade höfter har man ingen aning, man leker med liv.
Det finns ett inlägg om vad du kan utläsa i hunddata och hur du tyder det.
I hunddata kan du även kolla upp syskonen till dina föräldras hund och så vidare längre bak. Har föräldradjuren haft kullar tidigare kan du med fördel kolla hur de avkommorna ha blivit och vilka hälsoresultat de har. Ser det bra ut ökar du förutsättningarna ännu mer för din hund.
Renrasaveln är hårt drabbad av snabb och dålig avel, det gör dina krav ännu viktigare. I slutändan är det för din hunds skull.


Ibland känns det överdrivet. Varför ska det vara så svårt att bara köpa en hund? Det är där människan kommer in. Alldeles för många människor sysslar med avel utan kunskap. Hade det inte varit så hade inte den här bloggen behövts. Nu är det tyvärr tvärtom, den här bloggen behövs mer än någonsin.  Skrämmande många hundar får somna in för tidigt över saker man hade kunnat förhindra om man tagit avel på allvar. Det är hunden och du som valpköpare som drabbas hårdast . 

1 kommentar:

  1. Bra intiativ av blogg, vi är många som bloggar om baksidan av bull och terrier blandras aveln, ju fler vi blir ju mer sprids ordet.
    Bra jobbat!

    SvaraRadera